Veliki glazbeni dokumentarni projekt xYUGOx, Pavla Kocanjera, izašao je van!

xYUGOx je dokumentarni serijal o Straight Edge punk sceni na prostoru bivše Jugoslavije, te je za njega pokrenuta GoGetFunding kampanja, koja će pomoći prikupiti važna sredstva za nastavak snimanja. Kampanja traje do 24. lipnja, a cilj je prikupiti najmanje 5.000,00 eura. 

Sve detalje potraži na: https://gogetfunding.com/xyugox/

Perspektivni mladi snimatelj Pavle Kocanjer pokrenuo je GoGetFunding kampanju za projekt kojeg razvija već dvije godine. Riječ je o dokumentarnom serijalu xYUGOx u kojem progovara o Straight Edge punk sceni na prostorima bivše Jugoslavije. Njegovi protagonisti su mladi punkeri, članovi bendova i ljubitelji punk glazbe, koji kroz ovaj serijal govore o porocima, turnejama, glazbi i Straight Edge načinu života. Serijal koji razbija predrasude o punkerima. 

Straight Edge je pokret nastao krajem sedamdesetih godina u SAD-u čiji poklonici ne konzumiraju alkohol, droge niti druge opijate. Straight Edge se razvio kao alternativa, kao otpor nihilizmu i samodestruktivnosti. Straight Edgeri svjesno odlučuju ne konzumirati opijate i voditi zdrav način života, kako bi pokazali da je važno imati kontrolu nad vlastitim umom i tijelom. Kako bi se na koncertima razlikovali od ostalih, naglašavajući da ne žele da im se nudi alkohol ili droge, počeli su crtati “x” simbole na rukama i postali prepoznatljivi među punk zajednicom.

Kroz ovaj serijal upoznat ćemo zanimljive protagoniste koji žive punkerskim načinom života, sviraju u bendovima, posjećuju koncerte i odlaze na turneje, a istovremeno jesu ili su u nekom trenutku svog života bili straight edge. Upoznat ćemo i bendove te napraviti povijesni presjek kroz hardcore punk na ovim prostorima. 

blank

Cijeli projekt uglavnom je rađen “do it yourself” etikom, pa je tako autor ujedno redatelj, scenarist i snimatelj, ali za neke stvari ipak je potrebno angažirati suradnike. Cilj kampanje je osigurati financijska sredstva za nastavak snimanja kako bi se omogućila produkcija što većeg broja epizoda i kako bi se ovaj zanimljiv pokret približio što većem broju gledatelja. Kampanja traje do 24. lipnja (što je 30 dana) i za njeno vrijeme izaći će 5 epizoda koje su do sada napravljene. Cilj je prikupiti najmanje 5.000,00 eura za nastavak ovog projekta.

Pavle (24), autor projekta, je i sam straight edge punker. Svira u dva hardcore punk benda te upravo završava diplomski studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ovaj projekt je na neki način i njegova priča – o tome kako je moguće biti punker, ali biti drugačiji od ostalih. Pavle nikada nije probao drogu niti alkohol, a redovito posjećuje koncerte, sa svojim bendovima ide na turneje i uživa u svim ostalim čarima punkerskog života.

blank

Čak i ako te niti malo ne zanima hardcore punk scena, daj ovoj kampanji i ovom serijalu šansu jer će te sigurno zaraziti zanimljivim pričama, žestokim tonovima i proširiti ti vidike o nekim drugačijim punkerima. Sve detalje potraži na: https://gogetfunding.com/xyugox/