O PROGRAMU

«U fokusu», donacijski je program čiji je cilj sufinanciranje raznih aktivnosti mladih umjetnika, stipendiranje njihova školovanja, poticanje i razvoj kreativnosti kroz razne edukativne programe kao i pružanje potpore za organizaciju umjetničkih manifestacija.

Donacijski program U fokusu sadrži stipendijski natječaj Džeparac, edukativni program okupljanja mladih umjetnika za razmjenu dobrih praksi i znanja Henganje te trenutno otvoren natječaj Filmske kovanice za potporu studentskim filmovima. U narednom periodu je u planu objaviti i natječaj za druge filmske radove te umjetničke manifestacije.

NATJEČAJ FILMSKE KOVANICE

U potrazi za zanimljivim režijskim konceptima kao i inovativno ispričanim pričama, Izvan fokusa kreće u potragu za filmovima mladenačkog autorskog pečata, svih žanrova i tematika.

Natječajem Filmske kovanice Izvan fokusa želi potaknuti studente na stvaralaštvo i pomoći realizirati studentske vizije kojima često nedostaje financijska podrška. Putem ovog natječaja Izvan fokusa će osigurati troškove potrebne za realizaciju snimanja za minimalno jedan film, točnije kratkometražni igrani film, u iznosu od 5.000,00 do maksimalno 10.000,00 kn. Na ovaj način želi se obogatiti skromne studentske budžete, ali i pružiti produkcijsku i savjetodavnu podršku projektima koji ostvare sufinanciranje. Prijavitelji moraju biti studenti preddiplomskih studija umjetničkih akademija.

Rok za prijavu na natječaj je 12. veljače 2019., a obvezna dokumentacija koju “on-line” prijavnica sadrži je: sinopsis (kartica teksta) , redateljska koncepcija (dvije kartice teksta), moodboard, životopisi redatelja/ice i producentica/ice i popis produkcijskih potreba/zahtjevnosti.

Stručni žiri u sastavu redatelj-producent će na temelju pristiglih prijava odabrati projekte koji će ući u uži krug. Za sve odabrane projekte bit će organiziran finalni pitching-prezentacija projekta 20.veljače u prostorima produkcijske kuće. Svaki projekt predstavit će redateljsko-producentski tim kroz 7 minuta za prezentaciju, a 7 minuta za pitanja.

Kontakt: info@izvanfokusa.hr

ŽIRI

Jure Pavlović
redatelj

Jure Pavlović (Split, 1985.) diplomirao je filmsku i tv režiju na Akademiji Dramske Umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovao je u raznim međunarodnim filmskim radionicama poput Berlinale Talents, Sarajevo Talent Campus, Sources 2, MAIA workshops, itd. Njegovi kratki igrani filmovi prikazani su na više od dvije stotine festivala, uključujući i one najvažnije poput Berlinale-a i Clermont-Ferranda, te su višestruko nagrađivani (Grand Prize – Rhode Island FF, Oscar prednominacija, Grand Prix – Dani Hrvatskog Filma, Grand Prix – Ljubljana FF, nagrade u Vilniusu, Chicagu, Tangieru, Drami, itd.). Njegov kratkometražni film PIKNIK prvi je većinski hrvatski film koji je osvojio europskog „Oscara“, nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski kratkometražni film u 2015. godini.

Danijel Pek
producent

Danijel Pek, hrvatski televizijski i filmski producent, završio je studij Političke znanosti i studij Produkcije na Akademiji dramske umjetnosti. Kao novinar je radio na radiju i na informativnim programima televizija. Sudjeluje pri osnutku RTL Hrvatska kao producent u informativnom i sportskom programu. Kao filmski producent, 2007. osnovao je produkcijsku kuću Antitalent koja se bavim raznim audiovizualnim djelatnostima;filmskom i televizijskom produkcijom, kao i “online” sadržajima.

PRIJAVE SU ZAVRŠILE!

IZVAN FOKUSA

Izvan fokusa je tim mladih profesionalaca koji zajedno djeluje više od osam godina, a specijalizirani su za fotografiranje, snimanje i montažu različitih video i TV formata te organizaciju manifestacija i događanja. Tim ima urede u Karlovcu i Zagrebu, gdje obavlja većinu svojih djelatnosti, ali provodi projekte na području cijele Hrvatske. Tim je sastavljen mahom od mladih ljudi koji svojim djelovanjem potiču na kreativnost, bavljenje umjetnošću i stalno usavršavanje u svakom području djelovanja.

Izvan fokusa tim realizira brojne projekte za niz klijenata od kojih treba izdvojiti Heineken Hrvatska, Kaufland Hrvatska, A1, Hilton, Canon, Cedevita, Pivnica Medvedgrad, Entrio i mnoge druge. Prepoznatljivi su po izradi raznih video forma za brojne manifestacije i festivale kao što su Pulski filmski festival, ZagrebDox, Zagreb Film Festival, Festival Tolerancije, Glazbena nagradu Porin, glazbenu nagradu publike za hit godine Cesarica, Zagrebački festival i mnoge druge. U suradnji s Hrvatskim glazbenim savezom UNISON realiziraju i dvije TV emisije za HRT2: PopRock.hr i Glazbeni top20, a do sada je emitirano više od 500 epizoda. Izvan fokusa postepeno radi i na razvoju filmske djelatnosti, a razvoj tih projekata već sufinancira i Hrvatski audiovizualni centar.

Nakon sedmogodišnje uspješne organizacije Foto dana mladih i četiri godine organizacije PickUp Music Festivala, profiliraju se i kao uspješni organizatori manifestacije Advent u Karlovcu te Karlovačkog dnevnog boravka, a kao izvršni organizator realiziraju i druga brojna događanja od kojih treba izdvojiti Dan grada Karlovca, proslavu Nove godine i Ivanjski krijes.

Uz sve navedeno, u partnerstvu sa udrugom Carpe Diem upravljaju i Centrom za mlade Grabrik u Karlovcu, organiziraju razne edukativne radionice o snimanju i fotografiranju te provode i potiču mnoge volonterske akcije. Tim je započeo kao udruga Izvan fokusa 2012. godine, a nakon profesionalizacije u 2018. godini udruga je osnovala poduzeće Izvan fokusa d.o.o. za obavljanje gospodarske djelatnosti.