Skip to content

DONACIJSKI PROGRAM

U fokusu

Donacijski program „U fokusu“ program je sufinanciranja raznih aktivnosti mladih umjetnika, stipendiranja njihova školovanja, poticanja razvoja kreativnosti kroz razne edukativne programe kao i pružanja potpore za organizaciju umjetničkih manifestacija.

Program „U fokusu“ obuhvaća stipendijski natječaj „Džeparac“, edukativni program okupljanja mladih umjetnika kroz razmjenu primjera dobre prakse „Henganje“ te natječaj „Filmske kovanice“ za potporu studentskih autorskih i umjetničkih projekata. Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koje nakon prelaska poslovanja u društveno poduzeće provodi Izvan fokusa.

Na natječaju „Filmske kovanice“ u sklopu programa „U fokusu“ do sada su se uspješno realizirala dva kratkometražna igrana filma mladih autora i studenata Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Snimljeni su filmovi „Poljošice“ redatelja i studenta Dramaturgije Mateja Sudarića, kao i film “Čuvar” redateljice i studentice Kazališne režije i radiofonije Kristine Grubiša, a sufinancirani su u ukupnom iznosu od 10.000,00 kuna.

Ove godine, Izvan fokusa d.o.o. raspisuje poziv u kategoriji „Džeparac“ čiji je cilj stipendirati studenta/icu umjetničkog fakulteta ili akademije iz cijele Hrvatske tijekom akademske godine 2021./2022..

Film “Poljošice” redatelja Mateja Sudarića
2020.

Film “Čuvar” redateljice Kristine GrubišA
2020.

U ovom nepredvidivom periodu Izvan fokusa želi financijski podržati mlade autore, kako bi uz studij mogli razvijati vlastiti umjetnički izričaj. Na temelju javnog poziva izabrat će se student/ica koji će mjesečno primati stipendiju u iznosu od 1.000,00 kn tijekom cijele akademske godine (12 mjeseci).

Opis i kriteriji natječaja

Kome je namijenjena stipendija?

Stipendija je namijenjena redovnim studentima preddiplomskih i diplomskih studija umjetničkih akademija i fakulteta diljem Hrvatske. Za prijavu nema dobne granice.

Koliko iznosi stipendija?

Stipendija iznosi 1.000,00 kn mjesečno, a ukupno 12.000,00 kn

Kako se student može prijaviti?

Student mora predati sljedeće dokumente:

  1. Potvrdu o redovitom studiranju na umjetničkoj akademiji ili fakultetu
  2. Motivacijsko pismo
  3. Kreativni projekt/rad po slobodnom izboru
  4. Izjavu o primanju drugih stipendija (ili izjavu da ne prima niti jednu drugu stipendiju)

Kreativni projekt/rad po slobodnom izboru

Student mora predati kreativno djelo/projekt/rad prema vlastitom izboru kojim predstavlja vlastiti umjetnički izričaj, estetiku i kreativnost. Ako je riječ o glazbi ili audiovizualnom djelu, djelo ne smije trajati duže od 5 minuta. Djela se predaju na mail adresu info@izvanfokusa.hr do 15. listopada 2021. u ponoć, a potrebno je mail nasloviti: Prijava za Džeparac.

Najvažniji kriteriji za izbor stipendista je upravo kreativni projekt.

Rok prijave:

15. listopada 2021. u ponoć. Mail: info@izvanfokusa.hr Naslov maila: Prijava za Džeparac

Objava rezultata:

Rezultati će biti javno objavljeni na mrežnoj stranici Izvan fokusa (https://izvanfokusa.hr) 20. listopada 2021.godine.

Izvan fokusa podupire donacijama i: