U Fokusu

Donacijski program „U fokusu“ program je sufinanciranja raznih aktivnosti mladih umjetnika, stipendiranja njihova školovanja, poticanja razvoja kreativnosti kroz razne edukativne programe kao i pružanja potpore za organizaciju umjetničkih manifestacija.

Program „U fokusu“ obuhvaća stipendijski natječaj „Džeparac“, edukativni program okupljanja mladih umjetnika kroz razmjenu primjera dobre prakse „Henganje“ te natječaj „Filmske kovanice“ za potporu studentskih autorskih i umjetničkih projekata. Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koje nakon prelaska poslovanja u društveno poduzeće provodi Izvan fokusa.

Na natječaju „Filmske kovanice“ u sklopu programa „U fokusu“ do sada su se uspješno realizirala dva kratkometražna igrana filma mladih autora i studenata Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Snimljeni su filmovi „Poljošice“ redatelja i studenta Dramaturgije Mateja Sudarića, kao i film “Čuvar” redateljice i studentice Kazališne režije i radiofonije Kristine Grubiša, a sufinancirani su u ukupnom iznosu od 10.000,00 kuna.

Ove godine, Izvan fokusa d.o.o. raspisuje poziv u kategoriji „Džeparac“ čiji je cilj stipendirati studenta/icu umjetničkog fakulteta ili akademije iz cijele Hrvatske tijekom akademske godine 2021./2022..

blank

Film “Poljošice” redatelja Mateja Sudarića
2020.

blank

Film “Čuvar” redateljice Kristine GrubišA
2020.

U ovom nepredvidivom periodu Izvan fokusa želi financijski podržati mlade autore, kako bi uz studij mogli razvijati vlastiti umjetnički izričaj. Na temelju javnog poziva izabrat će se student/ica koji će mjesečno primati stipendiju u iznosu od 1.000,00 kn tijekom cijele akademske godine (12 mjeseci).

Opis i kriteriji natječaja

Kome je namijenjena stipendija?

Stipendija je namijenjena redovnim studentima preddiplomskih i diplomskih studija umjetničkih akademija i fakulteta diljem Hrvatske. Za prijavu nema dobne granice.

Koliko iznosi stipendija?

Stipendija iznosi 1.000,00 kn mjesečno, a ukupno 12.000,00 kn

Kako se student može prijaviti?

Student mora predati sljedeće dokumente:

  1. Potvrdu o redovitom studiranju na umjetničkoj akademiji ili fakultetu
  2. Motivacijsko pismo
  3. Kreativni projekt/rad po slobodnom izboru
  4. Izjavu o primanju drugih stipendija (ili izjavu da ne prima niti jednu drugu stipendiju)

Kreativni projekt/rad po slobodnom izboru

Student mora predati kreativno djelo/projekt/rad prema vlastitom izboru kojim predstavlja vlastiti umjetnički izričaj, estetiku i kreativnost. Ako je riječ o glazbi ili audiovizualnom djelu, djelo ne smije trajati duže od 5 minuta. Djela se predaju na mail adresu info@izvanfokusa.hr do 15. listopada 2021. u ponoć, a potrebno je mail nasloviti: Prijava za Džeparac.

Najvažniji kriteriji za izbor stipendista je upravo kreativni projekt.

Pobjednica natječaja 2021./2022.

Donacijski program „U fokusu“ poduzeća Izvan fokusa je u sklopu stipendijskog natječaja „Džeparac“, čiji je cilj stipendirati studenta/icu umjetničkog fakulteta ili akademije iz cijele Hrvatske tijekom akademske godine 2021./2022.,  dodijelio ukupno 12.000 kuna za stipendiranje školovanja studenta.

Od zaprimljenih gotovo 60 izvanrednih prijava iz čak 25 gradova diljem Hrvatske odabrali smo jednog pobjednika programa.

Dobitnica stipendije je Klara Heberling iz Zagreba, studentica prve godine diplomskog studija, smjer „Medijski dizajn“ na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Prijavljenim kreativnim projektom “Serija fanzina o mentalnim bolestima” izrazila je svoja dosadašnja stečena znanja, kreativnost, vještinu, umjetnost te današnji suvremeni problem „mentalne bolesti“ s ciljem uklanjanja društvene stigme.

Pobjednički kreativni projekt se može pogledati ispod, a preuzeti na sljedećem linku.

U sklopu programa „U fokusu“, putem natječaja „Filmske kovanice“, do sada su se uspješno realizirala dva kratkometražna igrana filma mladih autora i studenata Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu,  a sufinancirani su u ukupnom iznosu od 10.000,00 kuna.

Svim prijavljenim kandidatima zahvaljujemo na trudu i pozivamo da redovito prate naše društvene mreže i web stranicu, a mi ćemo se potruditi čim prije ponuditi nove programe.

blank
blank

Izvan fokusa podupire donacijama: