U Fokusu

Donacijski program „U fokusu“ program je sufinanciranja raznih aktivnosti mladih umjetnika, stipendiranja njihova školovanja, poticanja razvoja kreativnosti kroz razne edukativne programe kao i pružanja potpore za organizaciju umjetničkih manifestacija.

Program „U fokusu“ obuhvaća stipendijski natječaj „Džeparac“, edukativni program okupljanja mladih umjetnika kroz razmjenu primjera dobre prakse „Henganje“ te natječaj „Filmske kovanice“ za potporu studentskih autorskih i umjetničkih projekata. Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koje nakon prelaska poslovanja u društveno poduzeće provodi Izvan fokusa.

2023

blank

Program “U fokusu” odabrao je dva filma za sufinanciranje u ukupnoj vrijednosti do 1.500 EUR

Kratkometražni igrani film „Fleka“, čiju filmsku ekipu čine Sara Alavanić, studentica filmske i TV režije na Akademiji dramskih umjetnosti te Lucija Perić i Roza Medvešek, studentice produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti.

Kratkometražni igrano-animirani film „Interludij“ nastao je kao suradnja studentice Akademije likovnih umjetnosti, Sare Tomas koja je autorica, redateljica i animatorica te Marte Radoš, studentice produkcije na Akademije dramskih umjetnosti.

blank
blank

Program “U fokusu” odabrao je dva filma za sufinanciranje distribucije u ukupnoj vrijednosti od 300 eura!

Kratkometražni igrani film iz 2022. godine, Priroda i društvo, čiji redatelj je Julio Juraga, student Filmske umjetnosti na Umjetničkoj akademiji Split koja je i producirala film. Dva prijatelja i djevojka odlaze u šumu pomoći Goranu jer mu se pokvario auto. On im priča o svom susretu s gavranom koji mu se obratio. Nakon nekog vremena odlučili su otići kući. Goran je sjeo u svoj automobil, bez problema upalio auto i odvezao se cestom. Film je osvojio nagradu publike na UMAS reviji 2022.

blank

Filmske kovanice — pitch za sufinanciranje filmova

Natječajem Filmske kovanice Izvan fokusa želi potaknuti studente na stvaralaštvo i pomoći realizirati studentske vizije kojima često nedostaje financijska podrška. Putem ovog natječaja Izvan fokusa će osigurati troškove potrebne za realizaciju snimanja za minimalno jedan film, točnije kratkometražni igrani film, u iznosu od 700 EUR do maksimalno 1.500,00 EUR. Na ovaj način želi se obogatiti skromne studentske budžete, ali i pružiti produkcijsku i savjetodavnu podršku projektima koji ostvare sufinanciranje. Izvan fokusa će također sufinancirati prijave na inozemne i domaće festivale za 2 filma u ukupnom iznosu od 300 EUR (svaki film po 150 EUR).

Opis i uvjeti natječaja

Sufinanciranje filmova

Kome je namijenjen poziv?

Studentima režije, produkcije i medija preddiplomskih i diplomskih studija u Hrvatskoj koji rade svoje završne filmove/diplomske filmove.

Koliki je iznos sufinanciranja produkcije filmova?

700-1.500,00 EUR

Kako se student može prijaviti?

Student mora predati sljedeće dokumente:

 1. Potvrdu o redovitom studiranju na umjetničkoj akademiji ili fakultetu i potvrdu da matični fakultet sufinancira završni/diplomski film
 2. Sinopsis filma (kartica teksta)
 3. Režijsku koncepciju/moodboard (dvije kartice teksta)
 4. Biografija i filmografija studenata (moguće do dva studenta po projektu: redatelj i producent)
 5. Popis produkcijskih potreba/zahtjevnosti

Sufinanciranje prijava na festivale

Kome je namijenjen poziv?

Studentima režije, produkcije i medija preddiplomskih i diplomskih studija u Hrvatskoj koji imaju gotove filmove snimljene u godini 2022./2023. i koji nisu imali svoju svjetsku premijeru.

Koliki je iznos sufinanciranja distribucije filmova?

Dva filma po 150 EUR.

Kako se student može prijaviti?

Student mora predati sljedeće dokumente (produkcijski paket):

 1. Potvrdu o redovitom studiranju na umjetničkoj akademiji ili fakultetu
 2. Sinopsis filma (kartica teksta)
 3. Pismo namjere redatelja/cover letter (maksimalno dvije kartice teksta)
 4. Biografija i filmografija studenata (moguće do dva studenta po projektu: redatelj i producent)
 5. Teaser i stillovi iz filma
 6. Plan distribucije i popis festivala

Izvan fokusa podupire donacijama: