Filmovi

Filmovi su naša najveća ljubav i želimo ih proizvoditi puno, puno! Stalno pišemo, razvijamo, gradimo bazu redatelja i s nestrpljenjem isčekujemo svaki natječaj.

1

Niska trava

Rano ljetno poslijepodne započinje dječjom igrom – dok jedno dijete broji do tri tisuće, ostali se skrivaju u nizu dvorišta mirnog predgrađa. Za to vrijeme mladi otac provodi ostatak dana s tuđim djetetom, jedan starac isčekuje poziv koji će mu promijeniti život, a nastavak jednog prijateljstva ostaje neizvjestan. Igra završava kad se komarci počnu dizati iz trave.

NAGRADE:

70. Pula film festival – nagrada “Vedran Šamanović” za najinovativniji film u 2022. godini
29. Sarajevo film festival / Student Competition – posebno priznanje žirija
15. FRKA – nagrada za najbolji igrani film, nagrada za najbolje snimanje, nagrada publike, nagrada za najbolju scenografiju, nagrada za najbolji dizajn zvuka, posebno priznanje za glazbu

Režija

David Gašo

kamera

Tin Ostrošić

Montaža

Marta Bregeš

OBLIKOVANJE ZVUKA

Dino Ljuban

Glazba

Borna Maksan

Uloge

Areta Ćurković, Živko Anočić, Vlasta Ramljak, Lovre Šokac, Igor Kovač, Sanja Milardović, Sandra Lončarić

Producentica

Marta Eva Mećava

Produkcija

Akademija dramske umjetnosti (ADU)

Koprodukcija

Antitalent, Izvan fokusa, Drugi plan

Potpora

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

2

Pina čokolada

Ljeto 2007. Bruna i Tia provode skupa. Bruninih roditelja nema, pa su same na vikendici. Izležavat će se na plaži, jesti smoki i piti mlijeko iz tetrapaka, slušat X-ov (loš) mix cd, upoznati dečke koje će zaboraviti, upitno se oblačiti, barem jednom se neugodno napiti i cijelo vrijeme valjat fore…Bit će im super! Produkcija filma sufinancirana je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

SCENARISTICA I REDATELJICA

Nikica Zdunić

PRODUCENTICA

Tajana Bakota

DIREKTOR FOTOGRAFIJE

Tin Ostrošić

MONTAŽER SLIKE

Denis Golenja

OBLIKOVATELJ ZVUKA

Ivan Zelić

SCENOGRAFKINJE

Iva Maria Jurić i Hana Grebenar

KOSTIMOGRAFKINJA

Ozana Gabriel

SKRIPT SUPERVIZORICA

Lea Mileta

SNIMATELJ TONA

Dino Ljuban

OBLIKOVATELJ SVJETLA

Marko Milohnić

1. ASISTENT KAMERE

Denis Komeljenović

2. ASISTENT KAMERE

Urh Pirc

DIT/FOTOGRAF NA SETU

Marko Kekić

2. ASISTENTICA REŽIJE

Maruška Aras

DIZAJNER ŠPICE

Dario Dević

IZVRŠNI PRODUCENTI

Toni Motušić i Neda Krkeljić

TAJNIK FILMA

Ana Roso

CASTING ZA STATISTE

Casting koke

PREVODITELJI

Iva Jurišić i Matija Piralić

VOZAČ

Damir Juroš

glumci

Hana Grđan
Lara Petrović “Sprema”
Mark Fejer
Mikula Aras
Klara Kovačić
Lara Smrekar

3

xYUGOx

xYUGOx je glazbeno povijesno biografski dokumentarni film koji govori o pokretu nastalom kao reakcija na nihilistički pogled punk scene u Americi kasnih 70-ih u kojem sljedbenici ne konzumiraju alkohol, cigarete, droge niti seks radi tjelesnog užitka. Ovo je film koji pruža drugačiji pogled na punk, pogled dionika koji su u potpunosti straight edge ili su dio života živjeli na taj način. Film koji će potaknuti na razmišljanje o različitostima, zdravom načinu života i promicanju drugačijih vrijednosti od današnjih konzumerističkih i ekspolatacijskih. Kroz film pratimo trenutno jedini straight edge bend na Balkanu, The Truth, čija su tri člana iz Srbije, a dva iz Hrvatske. Osim o turnejama, film govori o veganstvu, odlukama, stavu, drogama i koncertima. Razvoj scenarija financiran je od strane Društva redatelja i Hrvatskog audiovizualnog centra.

SCENARIST, REDATELJ, DIREKTOR FOTOGRAFIJE I MONTAŽER

Pavle Kocanjer

PRODUCENTICA

Adrijana Prugovečki

SNIMATELJ 2. KAMERE

Marko Kekić

DIZAJNERI ŠPICE

Lovro Kranjčević, Karlo Bonetić

4

Glave u vrećama

Jednu od najtajanstvenijih i najznačajnijih pojava umjetnosti u Hrvatskoj, avangardnu skupinu zvanu Traveleri (izvedeno od engleske riječi „travellers“, putnici) 1922. godine u Zagrebu su osnovali Josip Seissel, Dragutin Herjanić, Vlado Pilar, Zvonimir Megler, Miha Schön, Dušan Plavšić ml., Miloš Somborski, Višnja Kranjčević i Čedomil Plavšić. Članovi grupe bili su obrazovani mladi ljudi podrijetlom iz imućnijih zagrebačkih obitelji svjesni promjena koje su se događale u razdoblju nakon 1. svjetskog rata i kritički nastrojeni prema građanskim vrijednostima. Svakodnevno su izvodili umjetničke akcije i poistovjećivali svoje živote s umjetnošću, anticipirajući time suštinsku odrednicu avangardnih umjetničkih praksi. Grupa je djelovala desetak godina, a iako su ostali u kontaktu i često se družili do kraja života, njeni su članovi nastavili svako svojim putem postižući zavidne rezultate u različitim profesijama, od medicine i arhitekture pa sve do prava.

Scenarij koji je slučajno otkriven 2007. godine te pohranjen u privatnoj kolekciji Marinko Sudac, napisao je Josip Seissel (pod pseudonimom Jo Klek) 1922. smatra se najstarijim sačuvanim sinopisom/scenarijem na ovom području. Naslov originalnog scenarija je “Glave u vrećama” što je redatelj odlučio zadržati i na taj način konceptualno povezati 100 godina zagrebačke avangarde. Film je trenutno u fazi razvoja scenarija, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

SCENARIST I REDATELJ

Mario Kovač

PRODUCENTICA

Adrijana Prugovečki

Pogledaj više projekata