U Fokusu

Donacijski program „U fokusu“ program je sufinanciranja raznih aktivnosti mladih umjetnika, stipendiranja njihova školovanja, poticanja razvoja kreativnosti kroz razne edukativne programe kao i pružanja potpore za organizaciju umjetničkih manifestacija.

Program „U fokusu“ obuhvaća stipendijski natječaj „Džeparac“, edukativni program okupljanja mladih umjetnika kroz razmjenu primjera dobre prakse „Henganje“ te natječaj „Filmske kovanice“ za potporu studentskih autorskih i umjetničkih projekata. Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koje nakon prelaska poslovanja u društveno poduzeće provodi Izvan fokusa.

Filmske kovanice — pitch za sufinanciranje filmova

Natječajem Filmske kovanice Izvan fokusa želi potaknuti studente na filmsko stvaralaštvo i pomoći im u realizaciji studentskih vizija kojima često nedostaje financijska podrška. Putem ovog natječaja Izvan fokusa će minimalno jednom studentskom filmu, koji može biti svih vrsta, trajanja i žanrova, osigurati financijsku potporu u iznosu od 700,00 do maksimalno 2.000,00 eura. Na ovaj način obogatit će se skromni studentski budžeti, ali i pružiti i produkcijska i savjetodavna podrška projektima koji ostvare sufinanciranje. Izabrani studenti će 28. svibnja 2024. godine održati kratku prezentaciju (pitch) svojeg projekta tročlanom žiriju koji će odabrati jedan, ili više projekata, i dodijeliti im sredstva. Tročlani žiri čine: Ivana Bagarić, MB Grip, Dalija Dozet, redateljica i Antonio Grozdanoski, producent.

Opis i uvjeti natječaja

Sufinanciranje filmova

Kome je namijenjen poziv?

Završnim i diplomskim projektima sa svih javnih i privatnih umjetničkih fakulteta u Hrvatskoj. Projekti mogu biti sa svih studijskih smjerova (režija, produkcija, snimanje, animacija) te mogu biti svih vrsta, žanrova i trajanja. Također, ove godine posebno se pozivaju i studenti koji su na Erasmus razmjeni na jednom od hrvatskih sveučilišta.

Koliki je iznos sufinanciranja?

700-2.000,00 EUR

Koje je vrijeme trajanja prijava?

30. travnja – 12. svibnja 2024.

Kada i gdje se održava pitch?

28. svibnja 2024. u Izvan fokusa, ulica Ivana Broza 8a

Kako se možete prijaviti?

Student/ica mora poslati sljedeće dokumente:

  1. Potvrdu o studiranju
  2. Biografije i filmografije studenata (redatelj/ica, scenarist/ica, producent/ica)
  3. Sinopsis filma
  4. Režijska koncepcija + moodboard
  5. Produkcijski paket filma (faza produkcije, operativni plan, popis ekipe, popis tehničkih i produkcijskih potreba za koje se traže sredstva)

Projekti (dokumentacija) se predaje na mail adresu info@izvanfokusa.hr do 12. svibnja u ponoć, s naslovom maila: „Prijava za Kovanice _(naziv filma)“.

Projekti odabrani u uži krug će biti pozvani na pitch putem mail-a najkasnije do 22. svibnja. Na pitchu koji će se održati 28. svibnja će redateljsko-producentski tim predstaviti svoj projekt kroz 6 minuta za prezentaciju te 4 minute za pitanja.

2023

blank
blank

Program “U fokusu” odabrao je dva filma za sufinanciranje u ukupnoj vrijednosti do 1.500 EUR

Kratkometražni igrani film „Fleka“, čiju filmsku ekipu čine Sara Alavanić, studentica filmske i TV režije na Akademiji dramskih umjetnosti te Lucija Perić i Roza Medvešek, studentice produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti.

Kratkometražni igrano-animirani film „Interludij“ nastao je kao suradnja studentice Akademije likovnih umjetnosti, Sare Tomas koja je autorica, redateljica i animatorica te Marte Radoš, studentice produkcije na Akademije dramskih umjetnosti.

blank
blank

Program “U fokusu” odabrao je dva filma za sufinanciranje distribucije u ukupnoj vrijednosti od 300 eura!

Kratkometražni igrani film iz 2022. godine, Priroda i društvo, čiji redatelj je Julio Juraga, student Filmske umjetnosti na Umjetničkoj akademiji Split koja je i producirala film. Dva prijatelja i djevojka odlaze u šumu pomoći Goranu jer mu se pokvario auto. On im priča o svom susretu s gavranom koji mu se obratio. Nakon nekog vremena odlučili su otići kući. Goran je sjeo u svoj automobil, bez problema upalio auto i odvezao se cestom. Film je osvojio nagradu publike na UMAS reviji 2022.

Izvan fokusa podupire donacijama: