Završili Foto dani mladih 2014: Najbolji je Vito Hordov

“Ovaj događaj je primjer onih stvari koje obogaćuju život”

Hordov Vito_kulturna baština

Četvrti po redu Foto dani mladih okupili su čak četiri puta više sudionika nego prve godine. Sudionici su stvorili više od 1.500 fotografija, poslušali mnogobrojna predavanja i radionice, posjetili Rovinj Photodays-e, a stručni žiri na čelu sa Krešimirom Mikićem izabrao je najboljeg mladog fotografa.

Čak pet dana fotografiranja, učenja, stjecanja vještina, razmjene iskustava, pregršt zabave, sklapanja novih prijateljstava i poznanstva – tako bi se mogli opisati 4. Foto dani mladih, koji su se održali od 30. travnja do 04. svibnja 2014. godine u Puli. Sudjelovalo je 80 sudionika, pedesetak fotografa i tridesetak modela, koji su u 5 dana stvorili više od 1.500 fotografija i bogatu fotografsku galeriju prirodni i kulturnih znamenitosti Pule.

U programu Foto dana mladih u Puli našla su se izložbe mladih fotografa, predavanja o fotografiji, kao i tribina „Kada je model subjekt, a kada objekt“. Sudionici su na fotografskim zadacima usavršavali svoj rad sa modelom, a fotografirajući turističku fotografiju istraživali kulturne i prirodne znamenitosti Pule i učili o povijesti zemlje. Kroz kategoriju reklamne fotografije educiralo ih se i pripremalo za eventualni budući profesionalni angažman u fotografiji.

David Andrić iz Rijeke oduševljen organizacijskom i programom izjavio je

– Nisam došao ovdje radi pobjede, već zbog učenja novih stvari. Meni je to što sam ovdje u Puli već pobjeda, meni je ovo meni dar.

– Mislim da mi vokabular nije dorastao izražavanju oduševljenja prema cijelom događaju, svim ljudima i atmosferi. Ovo je nešto najbolje što mi se dogodilo, ovaj događaj je primjer onih stvari koje obogaćuju život – rekla je Ana Šutej.

Pobjednik ovogodišnjih Foto dana mladih, odnosno najbolji mladi autor po cjelokupnom radu je Vito Hordov iz Zadra. Vito je osvojio i nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji „Prirodna baština Pule“ kao i „Kulturna baština Pule“. Vito svakim danom postaje sve bolji fotograf, što se može uočiti i na prošlogodišnjim Foto danima mladih gdje je tek počeo sa fotografijom.

Zasebna kategorija, reklamna fotografija, je bila najzahtjevnija sudionicima zbog fotografiranja automobila koji je statičan objekt. Pobjednica ove kategorije je Mirna Marić iz Đakova. Inače Mirna je nagrađivana autorica, nedavno pobijedila na natječaju za najbolju fotografiju Noći muzeja, a na Foto danima mladih u Velom Lošinju 2012 godine također odnijela nagrade.

Pogledaj nagrađene fotografije

Kao i prošle godine i ove godine se pokazalo da su Foto dani mladih odlično mjesto za okupljanje mladih nada fotografije i mjesto gdje se mladi usavršavaju, razvijaju svoju kreativnost, postaju svjesni umjetnosti, ali i najvažnije uče razmjenom iskustva i stvaraju nova prijateljstva i kontakte! –izjavio je Filip Trezner, voditelj projekta.

Najbolje fotografije su izabrali Krešimir Mikić, član Američke akademije filmske umjetnosti te profesor na Sveučilištu u Zagreb, Željko Trezner, predsjednik Hrvatskih putničkih agencija te Marin Mamuza i Lili Zaneta koji su bili prošlogodišnji pobjednici. Dodijelili su dvije posebne pohvale Petri Čolak i Ivani Radoš.

Foto dane mladih organizira udruga mladih Izvan fokusa iz Karlovca, uz potporu Turističke zajednice Grada Pule, Pula film festivala, Hrvatskog ferijalno i hostelskog saveza, Canon-a, Unilina…