Predavanje o pomorskoj meteorologiji sutra u Gradskoj knjižnici

Srednja Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac organizira već drugo ovogodišnje predavanje s temom meteorologije. Predavanja su organizirana u sklopu jedinog meteorološkog smjera u Hrvatskoj te dovode najveće znanstvenike iz područja meteorologije u Karlovac.

Predavanje će se održati s početkom u 12:00 sati u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ 13. veljače 2014., a prisustvovati mogu svi zainteresirani. Ružica Popović, dipl. ing., voditeljica Sektora pomorske meteorologije pri Pomorskom meteorološkom centru Split ukratko će objasniti značaj pomorske  meteorologije u Hrvatskoj i svijetu te nas upoznati nas sa prognozama, meteorološkim motrenjima i upozorenjima u pomorstvu.

Pokušati će nam kroz kratko vrijeme objasniti važnost oceanoloških elemenata i pojava značajnih za sigurnost i ekonomičnost plovidbe te šifriranje istih, zatim kako upotrebljavati navigacijske publikacije pri planiranju, izvođenju plovidbe i nakon plovidbe. Kako možemo prepoznati i interpretirati vremenska i oceanološka stanja, prognozirane situacije, uključujući i lokalne uvjete te kako primijeniti prognozu vremena tijekom planiranja pomorskog putovanja, tijekom putovanja, ali i nakon putovanja.

U sklopu smjera meteorološkog tehničara do kraja ove godine očekuje nas cijeli niz događanja i predavanja kao i proslava Dana meteorologa 23. ožujka čime škola nastoji popularizirati meteorologiju kao znanost.

Fotografije s prošlog predavanja: