Neka dobri glasovi mladih odjeknu virtualnim svijetom!

nekasedobriglasovi čuju

Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI uključio se u nacionalnu kampanju protiv govora mržnje na internetu „Dislajkam mržnju“.

Projekt „Neka se dobri glasovi čuju!“ jedan je od 6 projekata udruga u RH koji provode brojne aktivnosti usmjerene na borbu protiv govora mržnje i zlostavljanja na internetu. Projekt „Neka se dobri glasovi čuju!“ osmišljen je u partnerstvu s nositeljima programa Info centara u regiji (Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Karlovačka i Istarska županija) nakon trogodišnjeg istraživanja potreba mladih i praćenja trendova u njihovom informiranju i savjetovanju kao i porastu govora mržnje i nasilja na Internetu. Rezultati naših istraživanja ukazuju na trendove među mladima koji u izjavili da se najviše informiraju putem Interneta (web portala, mrežnih stanica te društvenih mreža), njih čak 68% preferira informiranje putem Interneta. Taj podatak važan je temelj za naše svakodnevne aktivnosti te smo u skladu s najnovijim procjenama potreba mladih osmislili i započeli s provođenjem projekt usmjeren ka edukaciji mladih, predstavnika organizacija za mlade i stručnjaka koji rade s mladima u području online komuniciranja, nenasilnog ponašanja na društvenim mrežama s ciljem prevencije govora mržnje i nasilja na Internetu među mladima.
Ministarstvo socijalne politike i mladih provodi u Hrvatskoj nacionalnu kampanju protiv govora mržnje na internetu “Dislajkam mržnju” koja je predstavljenja javnosti 17. siječnja ove godine a sve o istoj možete pronaći na www.dislajkammrznju.hr. Projekt Neka se dobri glasovi čuju!, jedan je od ukupno 6 projekata udruga u RH koje su direktno uključene u kampanju. Osmišljen je tako da protiv govora mržnje na internetu progovara i na njega odgovara pozitivnim pričama mladih, isticanjem primjera mladih aktivnih ljudi koji čine dobre stvari u svojim zajednicama i čine pozitivne promjene.
Upravo te mlade ljude u dobi od 15-30 godina pudruge pozivaju da se uključe u projekt na način da prijave svoje pozitivne primjere, objave svoj „dobar glas“ na istoimeni online natječaj video i foto kreativnih radova. Fotografije i kratke video uratke neke pozitivne i/ili humanitarne akcije, mladog i aktivnog pozitivca, poznatog volontera ili jednostavno pozitivnu i motivirajuću poruku na temu poštovanja, tolernacije, uvažavanja, volonterstva upload-ajte i post-ajte na naše brojne društvene servise i online alate poput Facebook-a, Twittera, Instagrama, Youtube-a.

plakat_nsdgc_2014