Lili Zaneta ukupna pobjednica Foto dana mladih 2013

IMG_8850

Treći po redu Foto dani mladih okupili su čak 4 puta više sudionika nego prošle godine, sudionici su stvorili više od 1000 fotografija,  poslušali 5 predavanja, najmlađi pohađali Malu školu fotografije, a međunarodni karakter manifestaciji daje dolazak mladih i uspješnih fotografa iz Austrije! Zabavni program bio je ispunjen filmskom i glazbenom večeri te otvaranjem uz, naravno, mlade snage hrvatskog filma i glazbe.

Četiri dana učenja, stjecanja vještina, razmjene iskustava, pregršt zabave, sklapanja novih prijateljstava i ljubavi – to su bili 3. foto dani mladih koji su se održali od 2. do 5. svibnja 2013. godine u Zadru. Četrdeset sedam fotografa s dvadeset dva modela i tri kategorije u natjecateljskom dijelu (prirodna i kulturna baština te reklamna fotografija) , a rezultat tisuću četiristo i deset fotografija.

U sklopu Foto dana mladih o fotografiji smo educirali osnovnoškolce Malom školom fotografije, zadarske  srednjoškolce predavanjem o novinskoj fotografiji, sudionike predavanjima upoznali sa malim tajnama velikih fotografa, radionicama fotografiranja ih upoznali sa Zadrom, a tematskim večerima i zabavnim programom dodatno sprijateljili.

 „Uspjeli smo! Pred sebe smo ove godine stavili nekoliko puta više od prošlih godina, a po reakcijama sudionika napravili smo još i bolju stvar“ –ponosno ističe voditelj projekta Filip Trezner i dodaje „Nakon ovih Foto dana mladih uvjeren sam da je među našim sudionicima budućnost fotografije u Hrvatskoj. S time se složio i žiri, a osobno jedva čekam pratiti njihov daljnji razvoj i za desetak godina ponositi se činjenicom da su u svojim počecima bili i na FDMu!“

Foto dani mladih na jedno mjesto okupe 75 vršnjaka s istim interesima što svake godine rezultira idiličnom atmosferom, zabavom, novim prijateljstvima i svake godine pa tako i ove novim ljubavima! Uz edukaciju i fotografiranje FDM sudionicima zaista pružaju nezaboravno iskustvo.

– Bilo je baš lijepo, super iskustvo i jedva čekam iduću godinu. Sviđa mi se što ove godine ima više ljudi. Došao sam ovamo zbog zabave, makar ne bih imao ništa protiv nagrade. (Ivan Gudić, sudionik iz Zagreba)

Ne moram ništa govoriti, Foto dani mladih govore sami za sebe. (Marin Mamuza, sudionik iz Zagreba)

Uz sve ostale sadržaje koje ova manifestacija nudi ona je ipak natjecateljskog karaktera pa je stručni žiri izabrao najbolje fotografije za svaku kategoriju. Najbolju fotografiju u kategoriji kulturne baštine snimila je Lili Zaneta, u kategoriji reklamne fotografije nagradu je osvojila Lili Zaneta, titulu najboljeg autora Foto dana mladih dobila je Lili Zaneta! Ono što je Lili ostavila preuzeo je Marin Mamuza s najboljom fotografijom u prirodnoj baštini. Valja napomenuti da je svojim nevjerojatnim radom Lili sa samo 17 godina i prošle godine osvojila čak 3 nagrade! Oduševljena pobjedom i kritikama žirija na njezine radove, Lili je s nama podijelila: Osjećaj je puno bolji nego prošle godine jer sam nastavila dalje, mislim da imam dobre fotke, ali opet mi je čudno da sam pobijedila u dvije kategorije. Osjećaj je takav da sam u isto vrijeme i zbunjena i vesela.”  Marin je srdačno čestitao svojoj kolegici, skromno izjavivši: “Ja sam se ovdje došao zabaviti, a nagrada je došla sama od sebe. Valjda treba tako stalno raditi. Bilo bi super da možeš tako u svakom poslu raditi i veseliti se. Lili je kao nagradu osvojila posve novi Canon EOS 650D fotoaparat!

Priča za ovu godinu nije gotova, FDM nastavljaju sa svojim aktivnostima kroz godinu po cijeloj Hrvatskoj. Očekuju nas izložbe, povremena predavanja, neke radionice…Sve to kao mali uvod za iduću godinu kada projekt postaje međunarodan. Mladi fotografi EU predstavit će Hrvatsku kao novu članicu EU fotografijama koje će snimiti na 1. Europe Youth Photo Days-ima! Kako, kada, zašto i tko na www.fotodanimladih.com.hr

Sve fotografije s ovogodišnjih Foto dana mladih pogledaj ovdje.