Ispravili smo nepravdu natječaja Noći muzeja

Nocmuzeja

Udruga Izvan fokusa reagirala je na nepravdu nastalu tijekom natječaja izbora naj fotografije Noći muzeja i doprinijela poštenoj pobjedi mlade talentirane fotografkinje Martine Marić.

Glasovanje je išlo na principu aplikacije gdje je svaka osoba mogla kliknuti like. Fotografija koja se cijelo vrijeme nalazila na prvom mjestu, ne samo da nije zavrijedila biti tamo, nego teško da se može nazvati fotografijom.

Na naš zahtjev reagiralo je Hrvatsko muzejsko društvo dopisom:

Predmet: Foto natječaj Noć muzeja 2014 – diskvalifikacija prijave fotografije

Osnovom komentara sudionika Foto natječaja Noć muzeja 2014, voditelji Natječaja sa stručnim žirijem nakon provjere autentičnosti podataka fotografije dostavljene od gosp. Jasmina Hadžića Umjetnost ispred Muzeja suvremene umjetnosti , ustanovili su da fotografija ne odgovara propisanim uvjetima Natječaja, odnosno gosp. Jasmin Hadžić nije autor fotografije. Nakon naša dva upita o dostavljanju originalne fotografije, kvalitetniju fotografiju dobili smo od gospodina Mauricia Šabana s potvrdom
autorstva. Osnovom činjeničnog stanja donešena je Odluka o diskvalifikaciji prijavljene fotografije Umjetnost
ispred Muzeja suvremene umjetnosti.

Članovi stručnog žirija: Dr.sc. Arijana Koprčina, Slađana Latinović, Borut Kružić
Predsjednica HMD‐a: Milvana Arko Pijevac

Cijelu priču nepravednog natječaja pročitajte na stranicama Foto dani mladih.

Naša Udruga je reagirala dopisom i ispravila nepravdu:

Sporna fotografija kršila je pravila natječaja jer se autor nekako dokopao linka (https://apps.agorapulse.com/tab/contest/20850/entry/554869?sort=vote) koji vod direktno na aplikaciju za glasanje. Taj link pak dozvoljava da se glasa bez prethodnog “lajkanja” stranice Noći muzeja što piše u uvjetima za sve ostale koji idu glasati na natječaju. Isti taj link su ljudi dijeliti dalje po svom zidu (u privitku dokaz dijela njih koji su to podijelili jer im je autor poslao taj link). Isti oni imaju komentar “U redu”, a čiji razlog postojanja nismo uspjeli saznati. No, mislim da je kršenje pravila evidentno i iz ovoga gore, a radi li se o nekom programiranom glasanju sa istog računala možda će znati tehnička podrška aplikacije.
Isto tako autor je uspješno izbrisao podatke u tzv. EXIF fajlu gdje bi se vidjelo kada i čime je snimljena fotografija, jer ovdje uopće nije vidljivo radi li se uopće o muzeju i je li fotografija snimljena za vrijeme manifestacije Noći muzeja.

Prijavite svaki oblik nepravde kod izbora fotografija članovima Foto dana mladih!

Zasluženo pobjednička fotografija (autorica: Martina Marić):

MartinaMaric