Filmska revija mladeži: Upoznajte Izvan fokusa

Ove godine 19. Filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival prije samih projekcija filmova upoznaju sve sa svojim natjecateljima. Naša udruga Izvan fokusa sudjeluje s čak tri filma.

Udruga Izvan fokusa: “Ne samo da najbolje poznajemo karlovački žuti festival, već nekoliko godina sudjujemo u njegovoj organizaciji!”

Po samom naslovu sve ste mogli shvatiti! Iako su mladi, u svijetu filma barataju kao odrasli. Sami su osnovali udrugu iz čiste ljubavi, a danas filmove rade za brojne naručitelje. Upoznajte karlovačke filmske pčelice kroz oči njihova predsjednika Filipa Treznera.

Izvan fokusa relativno je mlada udruga iz Karlovca. Otkud ideja za takvim nečim?

478343_175828769239562_31396401_o

– Ideja za osnivanjem udruge nastala je nakon višegodišnjeg rada u obliku neformalne inicijative mladih Lumiere media, gdje se okupilo nas nekoliko mladih fotografa i snimatelja kako bi zajedno radili. Udruga je osnovana u trenutku kada se i ekipe proširila, ali i kada su naši apetiti za filmom i fotografijom porasli pa nam je trebala pravna osnova za djelovanje. Do danas je udruga prijavila i dobila mnoge projekte na natječajima, a isto tako i ostvarila mnogobrojna partnerstva.

U natjecateljskom djelu imate tri filma. Predstavite nam ih ukratko. 

– Filmska i video produkcija u Izvan fokusa zaista je jaka te svake godine nastane preko 40 video uradaka, uglavnom u obliku spotova, reportaža i namjenskih filmskih i video materijala. Ponosni smo što se čak 3 naša filma natječaju na festivalu, posebno za film “Moj glas u Europi” za čiji je nastanak utrošeno mnogo vremena i truda. To je namjenski film koji ima za cilj motivirati mlade da budu aktivni i da izvršavaju svoju građansku dužnost, izađu na izbore. Drugi film u konkurenciji je TV emisija na temu fotografije među mladima, tj TV emisija koja prati manifestaciju Foto dana mladih. Treći uradak je zapravo eksperimentalne prirodne, nastao je u postupku testiranja nove GoPro kamere te sadrži najbolje kadrove iz tog testiranja.

Karlovčani u Karlovcu. Je li to prednost?

-Pa smatramo da to ne čini nikakvu razliku nas od ostalih sudionika Festivala, eventualno nam je lakše što smo već svi u Karlovcu pa možemo pratiti program Festivala bez da putujemo.

Kako nastaju filmovi u vašoj ekipi? Brainstorming, nečija ideja ili nešto treće. 

-Nastaju na razne načine, često ih uvjetuje naručitelj (ako se radi o nekom namjenskom filmu i reportaži), ali prije snimanja svog filma ekipa se okupi i zajedno prođemo sve ideje i odaberemo najbolju. Ista priča je i na terenu, svatko ima svoj zadatak i u produkciji, ali i u samom snimanju filma pa produkcija i snimanje veoma lako i bezbolno, štoviše zabavno, proteknu.

Možda najbolje poznajete naš žuti festival jer ste iz Karlovca. Što vam se najviše sviđa kod nas?

-Ne samo da ga najbolje poznajemo, već nekoliko godina članovi Udruge sudjeluju i u organizaciji Festivala! Smatramo ga veoma važnim za srednjoškolski film jer potiče mlade na kreativnost i stvaralaštvo, a istovremeno im osigurava mjesto za prikazivanjem tog filma, afirmaciju mladih filmaša, ali i pruža priliku za osvojiti nagrade i priznanja.

429102_141575992664840_930753903_n

FotoN7