FDM fotografi okupirali pulske ulice

FDM Dan drugi rezime

IMG_3218-950x633

Otvoreni Foto dani mladih u Puli – već 2 dana razna fotografska događanja i fotografiranja

edamdesetak mladih fotografa od srijede sudjeluje u Puli na Foto danima mladih. Pula je ugostila izložbu fotografija Lili Zanete, noćnu izložbu „Hrvatska očima mladih“ kao i izložbu najboljih fotografija mladih autora sa FDM-a u zadnje 4 godine. Sudionici su na fotografskim zadacima stvorili već sada gotovo tisuću fotografija Pule, a u petak nas očekuju i razna edukativna predavanja kao i tribine u Kino Valliju u Puli. 

Foto dani mladih manifestacija su koja već četvrtu godinu za redom okuplja najbolje mlade fotografe i nudi im edukaciju, natjecanje, druženje i stjecanje novih znanja, spoznaja i najvažnije – prijateljstva među kolegama fotografima. Manifestacija svake godine bilježi preko 500 prijava, a mjesta ima za samo 70 najboljih modela i fotografa!

“…fotografija je za mene postala nešto više, provodim dane šetajući i promatrajući ljude, emocije, obilježavam život kroz trenutke koji ostaju u vremenu. I svoje odrastanje pokušavam lakše prebroditi uz fotografiju, kao da mi odgovara na sva moja pitanja. Poput terapije koju moram svakodnevno imati, osjećam se sretno.” –kažu sudionici FDMa.

U prva dva dana manifestacije sudionici su sudjelovali u nekoliko predavanja i radionica. Mladi fotografi su pohađali radionicu svog kolege o fotografiranju zvjezdanog neba, predavanje o turističkoj fotografiji, razgledali nekoliko izložbi fotografija, a kroz cijeli četvrtak i fotografirali. Fotograf koji leži na podu ispod Zlatnih vrata u čudnoj pozi nije rijetka scena u gradu jer je pedeset fotografa i tridesetak modela cijeli četvrtak naporno radilo na stvaranju turističke fotografije prirode baštine Pule. Uz turističku fotografiju, kojom se mlade sudionike želi upoznati sa prirodnim i kulturnim znamenitostima Hrvatske i potaknuti ih na istraživanje i razmišljanje o istima, sudionicima se kao zadatak postavlja i reklamna fotografija. Reklamnom fotografijom kroz fotografski zadatak fotografiranja automobila po Puli mlade se želi pripremiti za jedan od najčešćih i najunosnijih tipova fotografije.

Sudionike modele sutra očekuje tribina „Kada je model subjekt, a kada objekt“ s temom pretjerane „upotrebe“ modela u marketinške svrhe gdje će zajedno sa fotografima tražiti granicu koliko se daleko može ići fotografiranjem za marketinške svrhe. Nakon edukacije modeli će sa fotografima na terenu snimati turističku fotografiju Pule, kako onu prirodne baštine tako i kulturne baštine Pule. U fotografiranju će fotografi i modeli primijeniti naučeno iz tribine.

Krajnji rezultat Foto dana mladih bit će bogata foto galerija Pule i njezinih prirodnih i kulturnih znamenitosti, a najboljeg mladog fotografa očekuje i novi fotoaparat kao nagrada. Cijeli program nalazi se na www.fotodanimladih.com.hr

Foto dane mladih organizira udruga mladih Izvan fokusa iz Karlovca, uz potporu Turističke zajednice Grada Pule, Pula film festivala, Hrvatskog ferijalno i hostelskog saveza, Canon-a, Unilina…